search

Americký ľahký tank M5 „TUNISIA 1942“

  Dodanie

Vzhľadom na momentálnu situáciu sú objednávky doručované do dvoch týždňov

  Záruka

Na všetok tovar sa vzťahuje štandardná záruka - 2 roky!

Tank M5 zobrazený na titulnom obrázku, napriek tomu, že jeho fotografie boli mnohokrát publikované v tlači aj v knihách, patrí k menej známym bojovým vozidlám 2. svetovej vojny. Je to jeden z tankov roty A, 70. tankového práporu americkej armády (ľahký) 70. tankový prápor (ľahký). Tento obrnený prápor bol oficiálne spustený („aktivovaný“) rozkazom z 15. júla 1940 ako stredný tankový prápor 34. pešieho pluku a 67. tankového pluku (stredný). Stala sa tak jednou z prvých, vedľa 1. a 2. tankovej divízie, jednotkou amerických obrnených síl a zároveň prvým nezávislým tankovým práporom, nie organickým prvkom obrnených divízií. Napriek tomu, že bolo plánované byť vybavené strednými tankami, práve kvôli ich nedostatku bol reorganizovaný na prápor ľahkých tankov, pretože mohol byť vybavený iba takýmito tankami.

Už mesiac po japonskom útoku na Pearl Harbor sa mala časť práporu spolu s prvkami 1. pešej divízie zúčastniť francúzskej okupácie martinského ostrova v Západnej Indii (na súostroví Leeward Islands na Malé Strane) Antily, ktoré sú súčasťou súostrovia Karibských ostrovov), ale po ukážke sily na pobreží Guvernér ostrova spolu s administratívou od vlády Vichy prešiel k Slobodným Francúzom.

Podjednotky (roty) 70. tankového práporu (Light) pôsobili ako posádkové podjednotky na Islande, v Severnom Írsku a v Škótsku.

8. novembra 1942 pristál 70. tankový prápor (ľahký) v severnej Afrike v rámci operácie? Pochodeň? (? Pochodeň?) Nie ako celok, ale s jednotlivými spoločnosťami. Spoločnosť? pristál pridelený k 39. pešiemu pluku, 9. pešej divízii, v oblasti Alžíru. Po počiatočnom období slúžil ako krytie letiska Glida a podporoval 509. výsadkový pluk, Kompania? A? 70. prápor je priradený k francúzskym peším jednotkám. Počas bojov v severnej Afrike, od 11. do 13. mája 1943, vzal 17 až 20 000 vojnových zajatcov! 25 z jej vojakov bolo vyznamenaných francúzskym Croix de Guerre (vojnový kríž) a spoločnosť bola vybraná, aby pôsobila ako čestná stráž na medzinárodnej prehliadke víťazstiev v Tunise 20. mája. Práve z tohto obdobia pochádzajú najslávnejšie fotografie jeho tankov M5.
143270
chat Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.